logo

Thursday 24th of July 2014

Drukuj Email

 

Chlorella - alga z przeszłością i z przyszłością

(Artykuł ukazał się w Trybunie Śląskiej, wrzesień 2003)



 

W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna.

  Z Elżbietą Sikorską - specjalistką do spraw żywienia - rozmawia Agnieszka Olędzka.


 - Ten niezwykły, zielony glon o nazwie chlorella przetrwał w środowisku wodnym zadziwiająco długo, bo co najmniej dwa i pół miliarda lat. Przez wieki zajmował ważną pozycję w jadłospisie Azjatów. Obecnie w Japonii spożycie chlorelli sięga 200 tysięcy ton rocznie i przewyższa czosnek oraz żeń-szeń. Jest ona na tamtym rynku najpopularniejszym suplementem leczniczym. Obecnie zdobywa rynek europejski. Co sprawia, że jest tak popularna?

Nazwa chlorelli wywodzi się z łaciny i oznacza świeżą, drobną zieleń. Swój ciemnozielony kolor zawdzięcza chlorella dużej zawartości chlorofilu - najwyższej u poznanych dotychczas roślin. Ten maleńki, jednokomórkowy organizm widzialny jest jedynie przez mikroskop.

- Poza zdumiewającą ilością składników odżywczych takich jak minerały, witaminy i aminokwasy posiada elementy, które odpowiadają za wzmocnienie systemu immunologicznego, poprawę pamięci, koncentracji oraz eliminację toksyn z organizmu. Jest niezwykle pomocna w schorzeniach chronicznych, takich jak reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych i bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.


- Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa...

- ...i jest znakomitym, a jednocześnie niskokalorycznym źródłem tej witaminy. Także pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą. Przewyższa ona aż 50 razy lucernę, która jest najbogatszym, obecnie znanym, źródłem chlorofilu. Chlorofil odgrywa ważną rolę w leczeniu niedokrwistości.
Odkryto także, że chlorella ma silne działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe - pobudzając wytwarzanie interferonu w organizmie. Zawiera też ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Jest, na przykład, bogatym źródłem karotenu (prowitaminy A), który usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok i zapobiega rozwojowi raka płuc. Ponadto występują w niej znaczące ilości żelaza, jodu, cynku i kobaltu. Ma tyle różnorodnych składników odżywczych, że można ją również bezpiecznie stosować w trakcie różnych diet lub postu jak i w celu pozbycia się nadwagi.

- Można więc bezpiecznie poodchudzać się z chlorellą, nie obawiając się anemii i niedoborów w organizmie. Czy ta super-alga ma jakieś szkodliwe działanie?

- Ma, i to bardzo, ale... dla bakterii i wirusów, które dostaną się do naszego organizmu. Chlorellin zawarty w chlorelli, działa jak naturalny antybiotyk. I - co ma ogromne znaczenie - w przeciwieństwie do aptecznych antybiotyków, zwalcza on bakterie patogenne, bez wprowadzania zmian w przyjaznej florze jelitowej. Syntetyczne antybiotyki często pociągają za sobą niepożądane skutki, ponieważ atakują z równą siłą pożyteczne jak i szkodliwe bakterie. Natomiast chlorella nie tylko nie niszczy dobrych bakterii, ale też powoduje, że, na przykład: Lactobacillus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria, namnaża się cztery razy szybciej. Można więc powiedzieć, że chlorella działa na florę jelitową jak probiotyk sprzyjając wzrostowi potrzebnych mikroorganizmów.

 

   - Komu można byłoby polecić dietę z chlorellą?

 JAK DZIAŁA CHLORELLA?

  • wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową - naturalną barierę ochronną przeciwko szkodliwym substancjom
  • wiąże takie trucizny jak ciężkie metale (na przykład rtęć z amalgamatów czy kadm z papierosów itd.), jak również rozpuszczalniki, pestycydy, PCB itp.
  • stymuluje tworzenie specjalnych substancji produkowanych przez organizm, które powstrzymują infekcje
  • wycisza pobudzenie systemu obronnego organizmu, zapobiega destrukcji spowodowanej przez własne przeciwciała (reakcja autoimmunologiczna)
  • dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe
  • stymuluje pracę makrofagów - komórek odpowiedzialnych za obronę organizmu przeciwko czynnikom patogennym

  - Wszystkim od niemowlaka po staruszka, a w szczególności tym, którzy cierpią na jakiekolwiek niedobory w organizmie, co przy dzisiejszej diecie opartej na wysoko przetworzonych i wyprodukowanych z udziałem chemii rolnej produktów dotyka większości naszego społeczeństwa. Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy często zapadają na infekcje, cierpią na zmęczenie i nerwowość. Warto również wspomnieć o tym, że chlorella jest skuteczna w walce z nadciśnieniem. W wielu przypadkach problemy z wysokim ciśnieniem znikają po kilkumiesięcznym stosowaniu chlorelli. Przynosi także ulgę w chronicznych zaparciach i wzdęciach u około 85 procent badanych osób.

 - Czy osobom zdrowym też można polecić chlorellę?

- Tak, chociażby ze względu na niezwykłą zdolność chlorelli do eliminowania z organizmu zanieczyszczeń, szczególnie metali ciężkich, jak również organicznych środków czyszczących, środków owadobójczych, nawozów i wielu innych cywilizacyjnych toksyn . Błona komórkowa chlorelli nierozerwalnie wiąże toksyczne substancje z przewodu pokarmowego, dzięki czemu mogą one być wydalane z naszego organizmu. Można to dobroczynne działanie zaobserwować na podstawie badań nad kacem. Otóż okazuje się, że w 96 procent przypadków, testowani mogli uniknąć uczucia kaca po zażyciu 4 do 5 gram chlorelli przed spożyciem alkoholu.

- Czyli, jeśli zjemy lub wypijemy coś, co czujemy, że może nam zaszkodzić, dobrze byłoby podbudować się chlorellą?

- Tak, bowiem chlorella - jak już mówiłam - może zaabsorbować ogromną ilość różnych zanieczyszczeń. A w naszym przewodzie pokarmowym na pewno ich nie brakuje. Naukowcy naliczyli około 200 przeróżnych zanieczyszczeń, które dostają się codziennie do naszego przewodu pokarmowego. W krajach uprzemysłowionych ucieczka od nich jest niemożliwa.

- Czy można przedawkować chlorellę?

- Jedzenie przez długi czas kopiastych porcji najzdrowszej dla nas marchewki trzy razy dziennie też może spowodować tzw. przedawkowanie. W innym kontekście przedawkowanie chlorelli nie jest możliwe.

- Czy dzieci i kobiety w ciąży lub w okresie karmienia piersią mogą zażywać chlorellę?

- Tak! Chlorella wspiera prawidłowy wzrost i rozwój dzieci, a także w przypadku ciężarnych i karmiących ma bardzo sprzyjający wpływ na rozwój dziecka. Także alergicy bardzo dobrze tolerują chlorellę. Nie spotkałam się w literaturze medycznej z opisanym nietolerancji, czy wystąpienia alergii na chlorellę. Poza tym, tabletki chlorelli są suplementem całkowicie naturalnym, w 100 procentach złożonych z tego składnika, bez żadnych chemicznych poprawiaczy smaku czy zapachu, wypełniaczy, czy też lepiszczy.

- Zbliża się sezon grypowy, czy chlorella może nam pomóc w przetrwaniu w zdrowiu?

- Tak. Liczne badania dowiodły, że zażywanie chlorelli w codziennej dawce 2 gram, znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę. A gdy już zachorujemy, w przypadku infekcji wirusowej, bezskuteczne jest branie antybiotyków, które działają przecież przeciwko bakteriom, a nie wirusom. Ponadto, przy okazji niszczą wiele pożytecznych i niezbędnych organizmowi szczepów. Antybiotyki mogą być efektywne w przypadku infekcji o podłożu bakteryjnym. Chlorella natomiast wspiera system obronny naszego organizmu przy produkcji takich substancji jak interferon, który pomaga w walce z wirusami. Odtruwa też z toksyn wytwarzanych przez wirusy. No i wzmacnia poprzez zawarte w niej mikroelementy i witaminy. Dzięki tym trzem właściwościom pomaga organizmowi zareagować na inwazję wirusa grypy.


CHLORELLA W KUCHNI


   Zrównoważona dieta, bogata w odżywcze składniki jest pierwszym niezbędnym elementem na drodze do zdrowia i wspaniałej formy. Ale też nie sposób przecenić roli chlorelli, jako dodatku bilansującego dietę. Tym sposobem siedem milionów Japończyków w myśl wschodniej mądrości mówiące, że zdrowie można uzyskać poprzez pokarm, spożywa chlorellę niemal codziennie.

Chlorella może być używana jako rodzaj przyprawy. W Azji gama produktów opartych na chlorelli jest niezmiernie bogata: makarony i ciastka wzbogacone chlorellą są niezwykle cenione za ich wartości odżywcze. Ponadto w sklepach można nabyć wzbogacony chlorellą miód i nektar. W Stanach Zjednoczonych tzw. biodrinki na bazie chlorelli robią oszałamiającą karierę. Także dzieciom smakują potrawy, do których dodawana jest chlorella.

 Zielone puree ziemniaczane

 Zawsze zaskakuję swoich najmłodszych gości właśnie tym daniem!

Składniki:
1 kg ziemniaków, 1 łyżka stołowa masła lub oleju tłoczonego na zimno, sól, pieprz, 2 do 4 gram chlorelli. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupin. Dodać tłuszcz i ugnieść to wszystko dopóki masa nie stanie się kremowa. Dodać chlorelli, soli i pieprzu.

Chlorellowy dressing do sałatek

Idealny do sałatek, szczególnie tych z ogórków, pomidorów, papryki, awokado.

Składniki:
100 ml oleju słonecznikowego, 50 ml oliwy z oliwek, 2 do 4 łyżek stołowych oleju z dyni, 2 do 3 łyżek stołowych octu winnego (można też zastąpić cytryną), 2 ząbki czosnku (zgniecione), sól, pieprz, 2 gramy chlorelli. Zmieszać wszystkie składniki, najlepiej trzepaczką. Dobrze jest na jakiś czas przed podaniem odstawić dressing do zmacerowania.

Chlorella pesto

(na 500 lub 800 gram spaghetti).

Składniki:
4 do 5 ząbków czosnku, 1 łyżka stołowa ziarenek słonecznika, 100 ml oliwy z oliwek, 25 gram liści bazylii, 3 świeże pomidory, 1 pełna łyżeczka od herbaty soli, szczypta białego pieprzu, 4 do 5 gram chlorelli. Zgnieć czosnek i ziarna słonecznika w jedną masę. Zmieszać z 2 łyżkami stołowymi oliwy, najlepiej na zimno tłoczonej, posiekaną bazylią, aż do momentu, gdy całość nabierze jednolitego wyglądu. Dodać pozostały olej, chlorellę i znowu wymieszać. Obrać pomidory, pokroić drobno i dorzuć do pasty. Polać nią ugotowany makaron.

Odświeżający napój energetyczny

Doskonały na poprawienie koncentracji, również dla dwojga. Jeżeli czujesz się zmęczona/ny albo po prostu potrzebujesz orzeźwienia, ten napój na nowo przywróci ci dobrą kondycję!

Składniki:
100 ml różowego soku grejpfrutowego, 2 banany, 4 do 6 kostek lodu, 2 gramy chlorelli. Wszystkie składniki wrzucić do miksera. Dobrze zmieszać, po czym wlać napój do szklanek. Można przyozdobić plasterkiem cytryny.

Smacznego.

 

access 2010 license price for students buy microsoft word 2013 student genuine oem license adobe captivate 5 education download oem software purchase ilife with greatest discount windows 7 starter buy preorder windows 8 best buy on sale buy 3ds max design 2014 original software microsoft word 2013 buy and download student license best buy sony vegas best price adobe audition cs6 buy windows 7 professional volume license buy vmware fusion 6 full oem version discount adobe illustrator cc windows 8 cheap for students download full software buy creative suite 6 production premium original software adobe premiere pro cs6 buy online buy adobe cs6 design standard best price shop cheap parallels desktop 9 buy autocad lt student adobe audition cs5.5 cheap full version software buy microsoft publisher product key download full version purchase os x 10.5 download on Sale adobe dreamweaver cs4 for sale for sale buy adobe photoshop cs6 license

Kto jest Online

Naszą witrynę przegląda teraz 162 gości 
Odsłon : 3765244

Bestsellery

01 100% BIO Olej Kokosowy na zimno tłoczony 1000 ml Dr Goerg
02 100% BIO Olej Kokosowy na zimno tłoczony 500 ml Dr Goerg
03 Intensywna kuracja Neera
04 BIO Chlorella Pyrenoidosa - kuracja miesięczna
05 Złoto Koloidalne NANO GOLD 500 ml.
06 BIO Cistus Incanus CZYSTEK herbata ziołowa 150g.
07 VEGEPA – OMEGA 3,czyste EPA 60 kaps
08 WKŁADKI Shuya ANION - Zdrowie i Super Komfort 30 sztuk
09 Ksylitol - cukier z brzozy 1 kg
10 Srebro Koloidalne SILVER Natur Power 500 ml.
11 HYAL Basic for Woman (30ml) EiEi Cosmetics
12 Srebro Koloidalne SILVER Natur Power 200 ml
13 Hawaiian Spirulina Pacifica® 500 mg 200 tabletek
14 Hawaiian Spirulina Pacifica® 500 mg 400 tabletek
15 Shuya ANION DZIENNE - Super Chłonne 10 sztuk
16 BIO mleko kokosowe 400 ml Dr Goerg
17 Olej z czarnego kminku 400 kapsułek (Nigella Sativa)
18 100% BIO sok z owoców granatu (Punica granatum) 1 litr
19 Intensywna kuracja Neera Oczyszczanie i Odchudzanie
20 Green Magma Shaker
21 Organic Karite Butter (100 ml) EiEi Cosmetics
22 Paski pH do badania pH moczu 12 szt
23 Młody Jęczmień Bio Organic Foods 135 g
24 Młody Jęczmień Bio Organic Foods 270 g
25 Olej Lniany Dr Budwig z kapsaicyną 500 ml ZŁOTO POLSKIE
26 100% BIO sok z owoców granatu (Punica granatum) 1 litr
27 Shuya ANION NOC - Super MEGA Chłonne 8 sztuk
28 100% BIO Olej Kokosowy na zimno tłoczony 200 ml Dr Goerg
29 Green Magma 300g. sok z młodego jęczmienia
30 Green Magma 150g. sok z młodego jęczmienia
31 Probiotyk MicroFlor32 60 kapsułek

Nasze Hobby

Polecamy


Newsletter


Imię i nazwisko:

Adres email:

Polityka prywatności

statystyka

Planeta Zdrowie - Najważniejsze jest Nasze Zdrowie