logo

Monday 21st of April 2014

Drukuj Email

 

Tajemnica naszego zdrowia:

zrównoważony odczyn pH

Zakwaszenie organizmu może pojawiać się z trzech powodów:

1. Jeśli spożywamy za dużo kwasowych potraw
2. Jeśli w naszym organizmie gromadzą się toksyny lub rozmnażają się mikroorganizmy
3. Lub wtedy, kiedy nasze ciało nieprawidłowo rozbija lub niszczy kwasy

Charakterystyczny dla naszych czasów sposób odżywiania się jest najczęstszą przyczyną pojawiania się zakwaszenia organizmu. W zbyt dużych ilościach spożywamy zakwaszające pokarmy pochodzenia zwierzęcego, jak na przykład mięso, sery żółte lub jajka, pijemy za dużo zakwaszających napojów, takich jak kawa, piwo lub inne napoje alkoholowe oraz przyjmujemy zbyt dożo cukrów. Ponadto jemy mało warzyw, które pomagają neutralizować kwasy.

Oprócz tego stres i inne negatywne emocje również skutkują wytwarzaniem kwasów – w wyniku tego zestresowany człowiek łatwiej ulega chorobom.

Kiedy odczyn pH naszego organizmu ulega zaburzeniu, możemy borykać się z licznymi problemami. W zakwaszonym organizmie zdrowe komórki ulegają zniszczeniu – na skutek zmienionego środowiska – i wykształcają się z nich przeróżne bakterie, które zmieniają się w drożdżaki, a w końcu w pleśń – które następnie produkują jeszcze więcej kwasów. Proces ten powtarza się i diabelskie koło się zamyka, a z drobnych objawów mogą wykształcić się poważniejsze problemy.

Zakwaszenie organizmu może wywoływać wiele problemów, oto kilka z nich:

  • zaburzenia trawienia
  • problemy ze stawami (reumatyzm, artretyzm)
  • osteoporoza
  • ciągłe zmęczenie i rozdrażnienie, depresja
  • nadmierna potliwość i problemy skórne (wypryski) bądź też przesuszona skóra
  • choroby nowotworowe
  • zawały serca
  • wypadanieie włosów
  • cukrzyca
  • nadciśnienie



Nadmiar tkanki tłuszczowej to również jeden z problemów wywoływanych przez kwasy!

Nadmierny przyrost tkanki tłuszczowej tak naprawdę również ma swoje źródło w zakwaszeniu organizmu! Ciało produkuje komórki tłuszczowe, żeby odprowadzały kwasy od ważnych narządów, które mogłyby szczególnie poważnie ucierpieć. Tłuszcz ratuje nasze życie! Tkanka tłuszczowa w rzeczywistości nie jest niczym innym, jak naturalną reakcją obronną organizmu na niebezpieczne zakwaszenie.

Zmęczenie

Zakwaszenie organizmu bardzo często powoduje obniżenie poziomu energii. Toksyny powstające w środowisku kwasowym zmniejszają wchłanianie białek i składników mineralnych, przez co słabnie zdolnośc organizmu do wytwarzania hormonów i enzymów i komórki gorzej się regenerują, a ciało produkuje mniej energii. W wyniku tego odczuwamy zmęczenie i spadek wytrzymałości.

Tak więc zakwaszenie organizmu wywołuje problemy ze zdrowiem na szeroką skalę, ale organizm może się sam uleczyć, jeśli przywrócimy równowagę i optymalne zasadowe środowisko. Tajemnica doskonałego zdrowia i siły życiowej kryje się w równowadze pH.

Przywrócenie równowagi pH wymaga prawidłowej diety. To oznacza, że musimy spożywać alkalizujące potrawy (warzywa, owoce o niskiej zawartości cukru, itd.) oraz duże ilości wody.

Stosujmy produkty z serii Probalance oraz pH 11,5

 


 


Czy często zdarza się, że czujesz się zmęczony bez żadnej wyraźnej przyczyny?


Borykasz się z problemami z wagą lub męczą Cię choroby?


 

Według najnowszych, rewolucyjnych wyników badań, każda choroba wywołana jest przez jeden podstawowy czynnik, i nie są nim mikroorganizmy chorobotwórcze! Zakwaszenie organizmu jest odpowiedzialne za nasze problemy ze zdrowiem!

Tak jak nasz organizm reguluje ciepłotę ciała, tak samo krew w pewnym wąskim zakresie wpływa na odczyn pH i robi wszystko, aby ten odczyn utrzymać na optymalnym poziomie. W celu uniknięcia zakwaszenia krwi, organizm magazynuje kwasy w komórkach, przeciążając je w ten sposób. Poziom pH płynów ustrojowych ma wpływ na wszystkie komórki naszego ciała i jeśli zakwaszenie utrzymuje się przez dłuższy czas, utrudnia aktywność na poziomie komórkowym – uniemożliwia naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie.

Na pewno znają Państwo pojęcie odczynu pH. Kto by nie pamiętał kolorowych doświadczeń z lekcji chemii w szkole? Wtedy może jeszcze nie zdawaliśmy sobie sprawy ze znaczenia odczynu pH, teraz natomiast to pojęcie coraz częściej odnosi się do ochrony i pielęgnacji naszego zdrowia.

 

Zbadaj sobie sam pH moczu w ciągu kilku minut.


Przeczytaj również ciekawy artykuł na temat zakwaszenia organizmu i jego skutków - tutaj...

 

 

Nowość w naszej ofercie:


 

Paski pH do mierzenia pH moczu i zakwaszenia organizmu - tutaj...

 



Probalance - minerały - tutaj...

 

 

 


Seria produktów odkwaszających organizm pH 11,5 firmy Vita Crystal:

pH 11,5 Chlorofil

pH 11,5 L-arginina

ph 11,5 Corall

tutaj...

 

pH 11,5 Chlorofil



Chlorofil jest to barwnik powstający w zielonych roślinach w wyniku fotosyntezy.

Fotosyntezą nazywamy proces, w trakcie którego energia świetlna przekształca się w energię chemiczną.

Zielone liście i części roślin zawierają duże ilości składników mineralnych, dostarczają do naszego organizmu witaminy, enzymy w naturalnej postaci, zawierają doskonałe, łatwo przyswajalne białka roślinne, znajdują się w nich również wszystkie aminokwasy egzogenne (nazywane też aminokwasami niezbędnymi).Wśród produktów spożywczych przywracających zasadowe pH organizmu, jedno z pierwszych miejsc zajmują zielone rośliny.

Chlorofil i krew

Struktura molekularna chlorofilu oraz znajdującej się w ludzkiej krwi hemoglobiny jest niemalże identyczna. Hemoglobina to czerwony barwnik krwi.  Jedyna różnica pomiędzy chlorofilem a krwią jest taka, że chlorofil zawiera magnez, a krew żelazo.

Nasz organizm posiada nadzwyczajną właściwość, dzięki której potrafi wymienić środkowy atom magnezu w cząsteczce chlorofilu na żelazo, wytwarzając w ten sposób krew!

Chlorofil wspomaga:

• zdolność krwi do wiązania atomów tlenu

• wytwarzanie krwi

• jest antyoksydantem, czyli posiada również właściwości przeciwnowotworowe

• wspomaga rozbijanie kamieni wapiennych

• wspomaga profilaktykę osteoporozy

• odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej

• pomaga komórkom krwi  zaopatrywać w tlen wszystkie części ciała

• wzbogaca krew w tlen, poprawia zaopatrywanie komórek w tlen, przez co odgrywa poważną rolę w leczeniu chorób zapalnych



pH 11,5 L-Arginina



Arginina należy do grupy aminokwasów względnie egzogennych.

W okresie wzrostu należy uzupełniać argininę, dostarczając ją wraz z pożywieniem

Arginina wpływa na produkcję tlenku azotu, który dzięki swojemu działaniu rozszerzającemu żyły, ułatwia przepływ krwi oraz poprawia zaopatrywanie komórek i organów w składniki odżywcze i tlen.

Zakres działania L-argininy:

· odtruwa wątrobę

· usuwa toksyczny amoniak

· ma dobroczynne działanie w przypadkach zaburzeń pracy nerek

· bardzo ważna przy wszelkiego rodzaju kontuzjach- warstwa naskórka, wykształcająca się w trakcie gojenia ran zawiera dużo argininy

· wspomaga wydzielanie hormonu wzrostu, produkowanego przez przysadkę mózgową (przyrost masy mięśniowej)

· powoduje  zmniejszenie tkanki tłuszczowej

· pobudza wytwarzanie insuliny, nie powodując jednocześnie podniesienia poziomu cukru we krwi

· zwiększa odporność oraz siłę mięśni

· wspomaga wytwarzanie kolagenu (wzmacnia ścięgna i włókna mięśniowe)

· zapobiega uszkodzeniom tkanek, a rozkładając produkty uboczne białkowej przemiany materii, wspomaga regenerację mięśni.

Równowaga kwasowo - zasadowa to jeden z podstawowych systemów regulacji naszego organizmu.

W komórkach tkanki łącznej zbierają się kwasy aż do czasu, kiedy nerki nie będą w stanie ich unieszkodliwić. Tkanka łączna tylko wtedy pozostaje zdolna do działania, kiedy na przemian wypełnia się kwasami i wodorotlenkami i te regularnie są z niej wydalane. W ten sposób ciało reguluje procesy oddychania, krążenia, trawienia, sekrecji, czyli wydzielania różnych substancji przez komórki, procesy obronne organizmu, produkcję hormonów, jak również wiele innych funkcji.  Dzięki L-Argininie komórki tkanki łącznej stają się masywniejsze, a toksyny nie wywołują w nich tak łatwo uszkodzeń.

pH 11,5 Corall - wapń koralowy


Spośród składników mineralnych wapń jest pierwiastkiem, który najlepiej wpływa na przywracanie zasadowego pH.

Magazynem 99% wapnia w naszym ciele jest układ kostny oraz zęby. Pozostałą jego część znajdziemy w komórkach i przestrzeniach międzykomórkowych.

Kiedy organizm ulega zakwaszeniu między innymi za pomocą wapnia usiłuje ten proces zrównoważyć. Jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości wapnia, wówczas organizm chce uzupełnić te braki, pobierając wapń potrzebny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej ze swoich magazynów, a mianowicie z kości. To natomiast może prowadzić do osteoporozy.

Środowisko zasadowe pomaga uniknąć uszkodzeń tkanek, chorób narządów i zapobiega wczesnemu starzeniu się.

Pierwotne skały koralowe Sango, rozpościerające się u brzegów japońskich wysp Okinawa i Tokunoshima, są jedyne w swoim rodzaju, jeżeli chodzi o skład. Ich struktura chemiczna przypomina ludzki kościec. Ma dobroczynne działanie nie tylko w stanach niedoboru wapnia, ale również wpływa pozytywnie na przemianę materii. Legendarna długowieczność i niepowtarzalne zdrowie mieszkańców Okinawy znane są już od wieków. Hiszpanie, którzy w XVI wieku dotarli do wysp, widząc żywotność tamtejszych mieszkańców, tonami przywozili do Europy na swoich statkach żwir koralowy.

Wapń koralowy:
-zaopatruje organizm w wapń
-przyczynia się do zachowania masy kości
-do spowolnienia pojawiających się z wiekiem uszkodzeń kości
-do utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu


"pH 11,5 Corall" jest w stanie w naturalny sposób zachować oraz przywrócić prawidłową dla organizmu równowagę kwasowo-zasadową.

 

 

Produkty odkwaszające organizm firmy Jentschura - tutaj...

 



 

 

Kto jest Online

Naszą witrynę przegląda teraz 128 gości 
Odsłon : 3189552

Nasze Hobby

Polecamy


Newsletter


Imię i nazwisko:

Adres email:

Polityka prywatności

statystyka

Planeta Zdrowie - Najważniejsze jest Nasze Zdrowie